Motie aangenomen voor verbod op concurrentiebeding tot 1,5 keer modaal salaris

Op 13 februari 2024 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen, die het verzoek inhoudt om het wetsvoorstel over het concurrentiebeding verder in te perken dan al het voornemen was.

De initiatiefnemers verzoeken de regering om het concurrentiebeding, naast de vier al voorgestelde inperkende elementen, duidelijk te begrenzen. Vanaf welk jaarsalaris van een werknemer mag een werkgever een concurrentiebeding dan opnemen in de arbeidsovereenkomst? Het verzoek houdt in dat de grens zou moeten komen te liggen op anderhalf keer het in Nederland modale salaris bij een voltijds dienstverband. Dit gaat dus om het periodeloon, de vakantietoeslag én vaste uitkeringen bij elkaar.

Dit betekent dat het concurrentiebeding nietig is als dit is opgenomen in een arbeidsovereenkomst terwijl het salaris van de werknemer lager ligt dan 1,5 keer het modale salaris.

In het eerste kwartaal van dit jaar wordt het wetsvoorstel met betrekking tot het concurrentiebeding voor internetconsultatie aangeboden. Uit de wettekst moet blijken hoe de voorgenomen inperkingen gaan luiden.

Voor bestaande concurrentiebedingen verandert er met deze aangenomen motie (vooralsnog) niets. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.