Nieuwe publicatie | Soepeler omgaan met verschoonbaarheid: de conclusie van A-G Widdershoven

Er is een nieuwe publicatie uit met de titel Soepeler omgaan met verschoonbaarheid: de conclusie van A-G Widdershoven

Meer coulance voor de burger die te laat is met zijn bezwaar of beroep; dat is de algemene boodschap van advocaat-generaal (A-G) Widdershoven in zijn conclusie van 7 september 2023. De A-G heeft op verzoek van de president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in vier zaken geadviseerd over de verschoonbaarheid van termijnoverschrijdingen.

Op basis van artikel 6:11 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is een te laat ingediend bezwaar- of beroepschrift onder bepaalde omstandigheden toch ontvankelijk. De termijnoverschrijding is in dat geval verschoonbaar. Momenteel gelden er in de rechtspraak strenge eisen voordat verschoonbaarheid wordt aangenomen. Maar er gaat in het bestuursrecht nu ook veel aandacht uit naar manieren om meer rekening te kunnen houden met het het vermogen van burgers om in actie te komen naar aanleiding van overheidshandelen. Zo worden met het Wetsvoorstel versterking waarborgfunctie Awb verschillende voorstellen gedaan, waaronder een aanpassing van artikel 6:11 Awb. In het licht van deze discussie heeft de president van het CBb de A-G om een conclusie verzocht.

De A-G doet een aantal aanbevelingen over verschoonbaarheid aan bestuursorganen en bestuursrechters. Lees hier meer over in onze publicatie.