Werknemer of ondernemer?

In een recente uitspraak van de kantonrechter kwam de vraag aan de orde of een werknemer van een transportbedrijf (nog) werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst. De kantonrechter toetst dit aan de recente gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad. Wat was er aan de hand? En hoe luidde het oordeel van de kantonrechter?

Feiten

Een werknemer werkt sinds 2016 op basis van een arbeidsovereenkomst als bezorger van pakketten bij een transportbedrijf. In 2017 biedt de werkgever werknemer aan om voor 10% mede-eigenaar te worden. De werknemer stemt hiermee in en wordt aandeelhouder. Er vindt vervolgens een eindafrekening van de arbeidsovereenkomst plaats. Als aandeelhouder ontvangt werknemer maandelijks een management fee en een onkostenvergoeding. 

Na 1,5 jaar wil de werknemer in kwestie van zijn aandelen af, omdat hij graag terug in loondienst wil bij het transportbedrijf. De werknemer stelt zich hierbij op het standpunt dat hij gedurende de periode van aandeelhouderschap bij het transportbedrijf gewoon in dienst is gebleven op basis van een arbeidsovereenkomst. Over deze periode vordert de werknemer onder meer loon. Werkgever stelt zich op het standpunt dat de arbeidsovereenkomst in onderling overleg is beëindigd en dat werknemer ondernemer is geworden.

Criteria Deliveroo-arrest

De kantonrechter toetst aan de criteria uit het Deliveroo arrest en concludeert dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. De kantonrechter stelt vast dat gebruik van het aandeelhouderschap door het transportbedrijf een fiscale constructie is, waarbij de werknemer geen invloed had op de hoogte van het loon. Vervolgens wordt aan de hand van de criteria uit het Deliveroo-arrest bepaald of er sprake is van inbedding in de organisatie en ondernemerschap. Werknemer in kwestie voert werkzaamheden uit die tot de normale werkzaamheden binnen de organisatie behoren. Deze werkzaamheden voerde hij ook al uit toen hij in loondienst werkte. Er is daarmee sprake van inbedding in de organisatie. Daarnaast had de werknemer geen invloed op de aard en omvang van zijn bezorgingsdiensten en liep hij geen ondernemingsrisico. Ook het bezit van aandelen maakt hem nog geen ondernemer. Ook gedurende de periode van aandeelhouderschap was er derhalve sprake van een arbeidsovereenkomst. 

Wilt u meer weten over de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst? Neem contact op met een van onze specialisten.