Werknemer onterecht op staande voet ontslagen

Nadat zijn broer zelfmoord pleegt, kampt een werknemer met medische en psychische klachten. Hij wordt om deze reden arbeidsongeschikt verklaard. Er volgt een re-integratietraject waarbij zijn werkgever verschillende keren een opbouwschema opstelt. De werknemer komt in deze periode vaak te laat of niet opdagen. Na een aantal maanden ontslaat zijn werkgever hem op staande voet nu hij niet voldoende meewerkt aan de re-integratie.

De werknemer heeft met de bedrijfsarts afgesproken dat hij vanaf eind november 2022 elke week zijn werkdag met 1 uur opbouwt. Daarbij moeten werknemer en werkgever wekelijks evalueren hoe het met de werknemer gaat en eventueel het opbouwschema aanpassen. De werkgever geeft aan dat dit een aantal keer is gebeurd maar dat de werknemer gedurende het traject niet kwam opdagen, zich te laat afmeldde of helemaal niets van zich liet horen. Zelfs een salarisstop op de dagen dat hij niets van zich laat horen, heeft geen effect.  Na 4 maanden en 4 opbouwprogramma’s besluit de werkgever dat het genoeg is en ontslaat hij de werknemer op staande voet.

De werknemer is van mening dat de opbouwprogramma’s onredelijk zijn. De wekelijkse evaluaties hebben volgens de werknemer niet plaatsgevonden, waardoor het programma niet redelijk was. Volgens de werknemer waren de opbouwschema’s bovendien niet in overeenstemming met het advies van de bedrijfsarts. De keren dat de werknemer aangaf dat hij niet in staat was om te werken, had de werkgever een gesprek moeten aangaan om te kijken wat er mogelijk was. De werkgever besloot echter strak vast te houden aan de schema’s.

De werknemer verzoekt bij de kantonrechter de vernietiging van het ontslag. Daarbij verzoekt hij de uitbetaling van het salaris dat hij is misgelopen in de periode vanaf het ontslag en in de periode van de loonstop.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter buigt zich over de vraag of er sprake is geweest van een redelijke re-integratieverplichting. Belangrijk hiervoor is hetgeen de bedrijfsarts heeft vastgesteld en wat de werkgever heeft gedaan om de gemaakte afspraken zo goed mogelijk na te komen.

De kantonrechter oordeelt dat de verplichtingen die zijn opgesteld onredelijk waren. De bedrijfsarts heeft namelijk met de werknemer afgesproken wekelijks een uur per werkdag op te bouwen. Het eerste opbouwschema dat de werkgever heeft opgesteld komt echter niet overeen met dit advies.

Daarbij komt dat nergens uit blijkt dat de evaluatiegesprekken zijn gevoerd. Eerder lijkt het tegendeel het geval te zijn. De werkgever heeft namelijk op een verzoek van de medewerker gereageerd dat hij niet over het schema wil praten. Hij vindt dat dit aan experts overgelaten moet worden.

Nu de werkgever is uitgegaan van in beton gegoten schema’s die niet in lijn waren met het advies van de bedrijfsarts, oordeelt de kantonrechter dat de schema’s onredelijk waren. De rechter vernietigt het ontslag op staande voet en oordeelt dat de loonstop onterecht is ingesteld. De werkgever moet al het achterstallig loon betalen en dient ook alle overige vergoedingen uit te betalen.

Het moraal van het verhaal: zorg voor een goede dossieropbouw bij het opstellen van een re-integratieplan. Neem hierin nauwgezet het advies van de bedrijfsarts op en noteer in het dossier alle acties die u in dit traject onderneemt. Laat daarbij geen twijfel ontstaan of u vanuit uw kant als werkgever er alles aan heeft gedaan om de medewerker te laten re-integreren.

Heeft u hulp nodig bij het opbouwen van een sterk dossier ofwel het opstellen van een re-integratieplan? Neem dan contact op met één van onze specialisten.