Meer ondersteuning voor mensen met een arbeidsbeperking

Werkgevers zijn zich steeds meer bewust van het belang van inclusie op de werkvloer. Toch blijkt het lastig om de inclusie ook daadwerkelijk te realiseren. Met name het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking wordt nog weinig gedaan. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat in geringe mate mensen met een arbeidsbeperking worden aangenomen.

Onduidelijkheid over rechten en plichten

Werkgevers zijn zich bewust van het belang van inclusie. Desondanks blijft het aannemen van  arbeidsbeperkte mensen uit. De oorzaak hiervan ligt in complexe wet- en regelgeving. De regelgeving omtrent werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking is bijvoorbeeld decentraal vastgesteld. Het gevolg is dat de regelingen per gemeente verschillen en er geen eenduidig beleid is. Voor werkgevers zorgt dit voor onduidelijkheid ten aanzien van hun rechten en plichten bij het  aannemen van een arbeidsbeperkte werknemer.  

Handreiking Breed Offensief

Per 1 juli is deze regelgeving meer gecentraliseerd aan de hand van de Handreiking Breed Offensief (hierna: Handreiking). Deze Handreiking biedt onder andere een modelverordening om decentrale regelgeving te harmoniseren en zo een eenduidig beleid te vormen. De centralisatie zou de regelgeving voor werkgevers moeten verduidelijken met als doel het stimuleren van werkgevers om meer werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Daarnaast biedt de Handreiking een aantal vernieuwde regels om werkgevers nog beter te ondersteunen bij het aannemen van een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is de loonkostensubsidie en de vrijlating van arbeidsinkomen uitgebreid. Ook is er een nieuwe verordeningsplicht voor persoonlijke ondersteuning van arbeidsbeperkte werknemers. 

Wilt u meer informatie over inclusie op de werkvloer of over de Handreiking Breed Offensief? Zie onze publicatie over de wijzigingen in de Participatiewet of neem contact op met een van onze specialisten.