Invloed van het Individueel keuzebudget op transitievergoeding bij ontslag

In een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam is vastgesteld dat de werkgeversbijdrage levensloop en de bijdrage bovenwettelijk verlof als onderdeel van het Individueel keuzebudget geen looncomponent vormen. Daarmee worden deze twee onderdelen niet meegewogen bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag. 

Individueel keuzebudget

Alle rijksambtenaren en gemeenteambtenaren hebben beschikking over een Individueel Keuzebudget (hierna: IKB). Dit IKB is onderdeel van het maandinkomen en geeft de ambtenaar de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van het inkomen te besteden. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden om extra verlof te kopen. Of als extra salaris. Veelal is het IKB opgebouwd uit vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, levenslooptoelage en bovenwettelijk verlof. 

Invloed IKB op transitievergoeding 

Het IKB bestaat naast het maandsalaris en kan een aanvulling vormen op dit salaris. Op basis van het maandsalaris en de duur van het dienstverband van de werknemer, wordt de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag berekend. 

De  Rechtbank Rotterdam diende zich te buigen over de vraag of onderdelen van het IKB meegewogen dienen te worden bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. De Rechtbank Rotterdam besloot daarop als volgt. Het begrip ‘loon’, op basis waarvan het maandsalaris bepaald wordt, is uitgewerkt in de Regeling looncomponenten en arbeidsduur (hierna: de Regeling). Deze Regeling geeft een limitatieve opsomming van looncomponenten, waaronder de eindejaarsuitkering en vakantietoeslag. De werkgeversbijdrage levensloop en de bijdrage bovenwettelijk verlof, die ook onderdeel vormen van het IKB, worden niet genoemd in deze Regeling. Daarom kan vastgesteld worden dat deze onderdelen van het IKB niet binnen het loonbegrip vallen. Ze tellen dan ook niet mee voor het vaststellen van de hoogte van de transitievergoeding.

Heeft u vragen over het Individueel keuzebudget? Neem contact op met onze specialisten.