Mag de politie gegevens uit een strafrechtelijk onderzoek gebruiken in een disciplinair onderzoek?

Het Bureau Veiligheid en Integriteit (BVI) van een politie-eenheid start in opdracht van de Officier van Justitie een strafrechtelijk onderzoek naar handelingen van een politiemedewerker. Na sluiting van het strafrechtelijk onderzoek, wordt het dossier ter beschikking gesteld ten behoeve van een disciplinair onderzoek. Op basis van het dossier wordt de politiemedewerker vervolgens wegens plichtsverzuim gestraft met ontslag, onder meer omdat hij geheime politie-informatie heeft verstrekt aan onbevoegde derden.

Volgens de politiemedewerker is de verstrekking van zijn persoonsgegevens uit het strafrechtelijk onderzoek ten behoeve van het disciplinaire onderzoek in strijd met de bepalingen van de Wet bescherming persoonsgegevens en in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), waarin het recht op eerbieding van de persoonlijke levenssfeer is vastgelegd.

Op 30 maart 2017 oordeelt de Centrale Raad van Beroep dat de gegevens die door BVI zijn verkregen in het kader van het strafrechtelijk onderzoek, politiegegevens zijn in de zin van de Wet politiegegevens (Wpg). Het gaat immers om gegevens die zijn verzameld ten behoeve van de uitvoering van de politietaak. Niet de Wet bescherming persoonsgegevens, maar de Wpg is daarom van toepassing op deze gegevens. Vervolgens overweegt de Raad dat op grond van artikel 16 van de Wpg aan de korpschef politiegegevens worden verstrekt voor zover hij deze nodig heeft voor disciplinaire bestraffing  wegens plichtsverzuim. Van een ongeoorloofde inbreuk op de persoonlijke levenssfeer als beschermd door artikel 8 EVRM is geen sprake, omdat daarin bij wet, in dit geval de Wpg, is voorzien.

Conclusie: De politie kan in een disciplinair onderzoek gebruik maken van de informatie uit het strafrechtelijk onderzoek. Dit vormt geen ontoelaatbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, omdat op grond van de Wet politiegegevens een dergelijke inbreuk is toegestaan.

De uitspraak is gepubliceerd op www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:CRVB:2017:1233

Vragen? Neemt dan contact met ons op via telefoonnummer 079-363 1919.