Werkgever mag hoofddoek op de werkvloer verbieden

Op 14 maart 2017 heeft het Hof van Justitie (ECLI:EU:C:2017:203) bepaald dat het verbieden van een hoofddoek onder bepaalde voorwaarden mogelijk is. Een verbod mag niet specifiek zijn gericht op het dragen van een hoofddoek. Wel kan een verbod worden ingesteld op geloofsuitingen van werknemers in het algemeen. Niet iedere organisatie kan een dergelijk verbod instellen. Volgens het Hof van Justitie kunnen organisaties waar veel klantencontact plaatsvindt om redenen van een neutrale bedrijfsuitstraling eisen aan werknemers stellen. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Vereisten aan werknemers voor een neutrale uitstraling

Een werkgever kan om redenen van een neutrale bedrijfsuitstraling eisen stellen aan werknemers, zolang deze eisen betrekking hebben op alle zichtbare politieke, filosofische en religieuze uitlatingen. Het is belangrijk dat de vereisten alle werknemers van de organisatie op dezelfde wijze behandelen en niet tot gevolg hebben dat slechts enkele werknemers met een bepaalde godsdienst of een bepaalde overtuiging worden benadeeld.

Vastlegging in bedrijfsreglement

Het is raadzaam de vereisten die aan werknemers worden gesteld vast te leggen in een bedrijfsreglement en dit ter instemming voor te leggen aan de Ondernemingsraad (indien aanwezig). Het belang van neutraliteit in de organisatie wordt daarmee onderstreept. Ook wordt op die manier een dergelijk bedrijfsreglement eerder door werknemers geaccepteerd.

Heeft u een organisatie waarin uw werknemers veel klantencontact hebben en is een neutrale bedrijfsuitstraling voor uw organisatie van belang? Leg dit dan vast in een bedrijfsreglement. Vijverberg Juristen heeft veel ervaring in het opstellen van bedrijfsreglementen en adviseert u graag over uw mogelijkheden. Neem dan ook gerust contact met ons op via 079-3631919.