Openbaarheid en privacy

Onze samenleving vraagt enerzijds om openbaarheid van overheidsinformatie, anderzijds om bescherming van de privacy. Het toepassen van regelgeving over openbaarheid en privacy is werk voor specialisten, evenals het inrichten van goede werkwijzen en het voeren van procedures.

Openbaarheid

Het recht om overheidsinformatie op te vragen is vastgelegd in de Wet openbaarheid van bestuur en kan uiteenlopende vragen oproepen waar onze specialisten u graag mee helpen, zoals:

  • Is mijn organisatie een bestuursorgaan in de zin van de Wet openbaarheid van bestuur?
  • Wanneer kun je een verzoek tot openbaarmaking van informatie weigeren?
  • Hoe zit het met de termijnen bij afhandeling van Wob-verzoeken en wat zijn de gevolgen als niet tijdig wordt beslist?
  • Op welke wijze kunnen verzoeken om openbaarmaking zo efficiënt mogelijk worden afgehandeld?
  • Hoe handel ik juridische procedures over Wob-verzoeken af?
  • Zijn er mogelijkheden om verzoeken om informatie wegens misbruik van recht buiten behandeling te stellen?
  • Wat zijn de gevolgen van de nieuwe Wet open overheid?

Privacy

De regels die de privacy beschermen zijn in belangrijke mate opgenomen in de Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG. Toepassing van de regels leiden in de praktijk tot uiteenlopende vragen. Onze juridisch specialisten helpen u graag bij vragen als:

  • Op welke gronden mag onze organisatie persoonsgegevens verzamelen?
  • Wanneer mogen gevoelige persoonsgegevens worden verwerkt, zoals gezondheidsgegevens, gegevens over ras of een BSN-nummer?
  • Mogen we foto’s plaatsen op onze website?
  • Wat moeten we doen in geval van een datalek en hoe beoordelen we of sprake is van een datalek?
  • Welke bewaartermijnen gelden er voor persoonsgegevens, wanneer moeten we de gegevens te verwijderen?
  • Moet onze organisatie een functionaris voor de gegevensbescherming aanstellen?
  • Wat zijn de regels met betrekking tot privacy in de personeelspraktijk?
  • Welke rechten heeft de betrokkene onder de AVG?
  • Welke informatie moeten we verstrekken wanneer wordt verzocht om inzage in de persoonsgegevens die we van een betrokkene verwerken?
  • Wat kunnen we ondernemen tegen een beslissing van de AP, zoals een opgelegde boete?

Vragen over openbaarheid of privacy?

Bel ons, wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. Wij kunnen u adviseren over vraagstukken met betrekking tot openbaarheid en privacy, ondersteunen bij het implementeren van de AVG en nieuwe verwerkingen en bieden ondersteuning bij het afhandelen van Wob- en AVG-verzoeken. Via Vijverberg kunt u een functionaris gegevensbescherming raadplegen of een interim-jurist of procesjurist inhuren. Wij kunnen u bijstaan bij de afhandeling van bezwaarschriften en u vertegenwoordigen in gerechtelijke procedures.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Gerelateerde cursussen

AVG en privacyrecht in de personeelspraktijk

Op de verwerking van persoonsgegevens van medewerkers is de privacywetgeving van toepassing. Wat betekent dat voor de relatie tussen werkgevers en werknemers? Welke persoonsgegevens mogen…

Ook beschikbaar op:

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

Tijdelijke Functionaris Gegevensbescherming

Tijdelijke Functionaris Gegevensbescherming

Voor een gemeente heeft een privacyadviseur v an Vijverberg toezicht gehouden op de verdere ontwikkeling en implementatie van de privacyregelgeving waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Er werd de laatste hand gelegd aan het verwerkingsregister…
Regiovervoer: verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers

Regiovervoer: verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers

Diverse gemeenten die met elkaar deelnemen in een gemeenschappelijke regeling, organiseren gezamenlijk het vraagafhankelijk vervoer. Daarbij zijn betrokken een beheerder van de database met daarin persoonsgegevens van de burgers die recht hebben op het vraagafhankelijk…
Verwerker of verwerkingsverantwoordelijke?

Lastige vragen binnen een gemeenschappelijke regeling: verwerker of verwerkingsverantwoordelijke?

Een gemeenschappelijke regeling met de constructie waarbij de deelnemers taken uitvoeren voor de gemeenschappelijke regeling, worstelt met de vraag of de deelnemers als verwerker van de gemeenschappelijke regeling moeten worden beschouwd en enkele andere vragen…

Gerelateerde publicaties

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media